POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Wtorek [09.07.2019, 13:12:42] • Polska

Jeszcze więcej smaku – sekrety karmelizacji i rumienienia

Jeszcze więcej smaku – sekrety karmelizacji i rumienienia

fot. Organizator

Złocisty kolor, słodki, delikatnie śmietankowy smak i wyjątkowy aromat – któż potrafi oprzeć się karmelowym słodkościom? Karmel świetnie sprawdza się jako element dekoracji i składnik deserów, ale również jako nietypowy dodatek do wytrawnych dań. Karmelizować lub rumienić można też np. warzywa – dzięki temu nie tylko apetycznie prezentują się na talerzu, ale też nabierają więcej walorów smakowych. W czym tkwi sekret obu tych technik kulinarnych?

Karmelizacja to proces poddawania cukru działaniu wysokiej temperatury, co powoduje całkowite odparowanie wody, a cukier nabiera charakterystycznego, złoto-brązowego koloru i płynnej struktury. Cukier znajduje się w większości produktów spożywczych, dlatego proces karmelizacji możemy zaobserwować choćby przy smażeniu mięsa, warzyw czy pieczeniu chleba. Uzyskanie prawdziwego karmelu czy rumienienie warzyw do konkretnych potraw jest już nieco bardziej skomplikowane. Cały proces może ułatwić gotowanie z ustawieniami krok po kroku, przy pomocy odpowiedniego urządzenia, takiego jak Thermomix®, który w najnowszej wersji – Thermomix® TM6 wyposażony został w funkcje umożliwiające bezpieczne przygotowanie karmelu bez większego wysiłku!

Karmelowa rozkosz
Ciągnące się krówki, karmelowy budyń, batoniki toffi – to tyko niektóre z deserowych propozycji, w których pierwsze skrzypce gra karmel. Jego samodzielne przygotowanie to wyższa szkoła jazdy! Możemy po prostu podgrzewać cukier na suchej patelni o grubym dnie, ale wówczas konieczne jest pilnowanie i systematyczne mieszanie, aby cukier się nie spalił. Dobrym rozwiązaniem jest dodanie 1-2 łyżek wody, co zwiększa kontrolę nad przygotowaniem karmelu. Cały proces można sobie jednak jeszcze bardziej ułatwić dzięki urządzeniu Thermomix® TM6. Najnowsza wersja urządzenia wyposażona została w funkcję Wysokich Temperatur, która wykorzystywana jest właśnie w przepisach na desery z karmelem. Gotując z ustawieniami nie musimy martwić się czy przygotowujemy karmel w odpowiedniej temperaturze, w dodatku unikniemy ryzyka przypalenia, a dodatkowo funkcja Mycia Wstępnego zdecydowanie ułatwi umycie naczynia po zakończonej pracy, co przy karmelizowaniu na tradycyjnej patelni bywa uciążliwe. W ten sposób w mgnieniu oka przygotujemy np. domowe lizaki, orzeszki w karmelu, lody z solonym karmelem, a dodając śmietankę i masło – sos karmelowy, który sprawdzi się jako dodatek do ciast czy nawet wytrawnych dań z mięsem. Ciekawą propozycją jest też plaster miodu. Chrupiąca, miodowa tafla o strukturze bąbelkowej czekolady to świetny pomysł na szybką przekąskę lub nietypową dekorację deserów.

Z rumieńcem im do twarzy
Warzywa to także świetna baza do karmelizacji i rumienienia, bo odznaczają się wysoką zawartością cukrów. Skarmelizowane na bazie masła, cukru trzcinowego i octu balsamicznego warzywa, takie jak ziemniaki, fenkuł, marchew czy pietruszka będą niezwykle apetycznym zwieńczeniem letniego obiadu. Z kolei, uprzednio zrumienione warzywa cebulowe, takie jak czosnek, por czy cebula nadadzą prawdziwej esencji wywarom, wzbogacą smak każdej zupy, będą też świetnym dodatkiem do burgerów. Podobnie, jak w przypadku karmelizacji, w procesie rumienienia równie ważna jest precyzja – odpowiednie ustawienie czasu i temperatury w stosunku do ilości i rodzaju składników. Szczegółowe wskazówki dotyczące rumienienia warzyw cebulowych w zależności od pożądanego stopnia zrumienienia, znajdziemy w nowej kolekcji przepisów na Thermomix® „Więcej smaku. Rumienienie warzyw”, dostępnej na platformie Cookidoo®.

Jeszcze więcej smaku – sekrety karmelizacji i rumienienia

fot. Organizator

PLASTER MIODU

SKŁADNIKI
· 1-2 łyżeczki sody oczyszczonej
· 300 g cukru lub 300 g brązowego cukru
· 80 g wody
· 20 g miodu, płynnego lub 20 g syropu złocistego
· 1000 g wody, do Mycia Wstępnego

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 Aby uzyskać najlepszy rezultat przy użyciu funkcji Wysokich Temperatur, użyte składniki muszą dokładnie odpowiadać podanej ilości i opisowi. Rozpoczęcie gotowania powinno nastąpić natychmiast po wsypaniu cukru do naczynia miksującego.
2 Formę (17 x 17 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić na powierzchnię odporną na wysokie temperatury.
3 Przygotować 1-2 łyżeczki sody, odłożyć do momentu, aż tryb karmelizacji zakończy pracę. Do naczynia miksującego wsypać cukier, dodać 80 g wody i miód, uruchomić bez założonej miarki Karmelizowanie.
4 Natychmiast po zakończeniu karmelizacji dodać sodę, posypując nią przestrzeń wokół noży. Całość szybko wymieszać za pomocą kopystki, do momentu aż masa karmelowa zacznie się pienić. Przełożyć natychmiast do przygotowanej wcześniej formy. Czynność tę wykonywać z zachowaniem szczególnej ostrożności, ponieważ masa karmelowa jest bardzo gorąca. Za pomocą kopystki natychmiast zgarnąć pozostałości masy karmelowej z krawędzi naczynia miksującego, aby pokrywa naczynia miksującego mogła zostać bezpiecznie zamknięta w trybie Mycia Wstępnego.
5 Do naczynia miksującego wlać 1000 g wody, uruchomić Mycie Wstępne.
6 Formę z masą karmelową pozostawić do całkowitego ostudzenia i stwardnienia masy, następnie połamać masę karmelową na kawałki i przełożyć do hermetycznego pojemnika.
7 Plaster miodu przechowywać w temperaturze pokojowej lub wykorzystać do dekoracji innych deserów.

Magdalena Kosińska
Senior PR & Influencer Marketing Specialist


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Wbrew urzędowej propagandzie w ciągu trzech lat w Świnoujściu zniknęło prawie 100 miejsc parkingowych! Strategia Rozwoju Miasta na lata 2014-2020 dowodzi, że prezydent Janusz Żmurkiewicz, jego zastępcy i naczelnicy powinni natychmiast odejść ze swych stanowisk ■ Do niebezpiecznej sytuacji doszło w piątek około godziny 18.00 na ulicy Chrobrego w Świnoujściu. Ze zbiornika w aucie wyciekało paliwo! Kierowca Skody zaparkował swoje auto w zatoczce ■ Bardzo nietypowe zgłoszenie dotyczące kradzieży mienia otrzymali we wtorkowy wieczór policjanci z Komendy Miejskiej Policji w Świnoujściu. Jak ustalili funkcjonariusze będący na miejscu zdarzenia, 20-letni mężczyzna oraz jego 22-letni kompan, najpierw wezwali Zespół Ratownictwa Medycznego, a następnie w drodze do szpitala w Świnoujściu, okradli kartkę z jej wyposażenia. Cały proceder wyszedł na jaw w szpitalu, gdy mężczyźni wyszli z karetki. Pod odzieżą 20-letniego mężczyzny ratownicy medyczni dostrzegli farelkę pochodzącą z ich pojazdu służbowego, natomiast jego dwa lata starszy kompan pod kurtką posiadał 20 bandaży ■ Niekończący się problem z wodą pitną w Świnoujściu. Zobacz fotogalerię! ■ PEC sprawdza szczelność rur. Zauważyłeś kolorową wodę – zadzwoń pod 993 ■ Coś płoszy ryby. Okonie szaleją. Wygląda to niesamowicie. Jakby w wodzie powstał jakiś wir. Na Basenie Północnym, tuż przy budynku obsługi mariny rybacy zaobserwowali coś na kształt gejzerów… z ryb ■ W Świnoujściu notorycznie brakuje karetek. Bardzo często rolę ratowników przejmują strażacy, którzy udzielają pierwszej pomocy lub zabezpieczają poszkodowanych do czasu przyjazdu ambulansu. W sobotni wieczór znów zabrakło karetki pogotowia. Tuż po godzinie 22.00 na ulicę Bohaterów Września przy Placu Wolności zajechał wóz strażacki. Poproszono strażaków, ponieważ akurat nie było wolnej karetki, a osoba potrzebująca pomocy nie mogła czekać. Z relacji świadka dowiadujemy się: - Na deptak znowu przyjechali strażacy a nie pogotowie, właśnie komuś pomagają. Na chodniku leżał poszkodowany, strażacy na noszach wnieśli go do środka i czekają ■ Pierwsze dziecko urodzone w 2020 roku w Polsce, przyszło na świat w Świnoujściu!!! ■ Nowy, 2020 rok powitaliśmy przeważnie w domach, na prywatnych imprezach i spotkaniach, w gronie rodziny lub znajomych. Byli jednak i tacy, którzy mimo braku przygotowanego, miejskiego Sylwestra, postanowili wyjść naprzeciw nadchodzącemu 2020. Spotkać ich było można na sylwestrowych spacerach, na ulicach miasta oraz nad morzem. Zmierzając ku plaży część liczyła mimo wszystko na bogatsze niż w centrum fajerwerki. I choć pojedyncze wybuchy słychać było do białego rana, to były one efektem „prywatnej inicjatywy” mieszkańców ■ Dramatyczna sytuacja w szpitalu. Czy oddział wewnętrzny zostanie zamknięty? Trudno sobie wyobrazić szpital bez tego oddziału, a jednak to właśnie on ma dziś największe problemy. Na oddziale wewnętrznym szpitala miejskiego w Świnoujściu pracuje za mało lekarzy! Na oddziale chorób wewnętrznych na stałe pracuje trzech lekarzy (w tym jeden w niepełnym wymiarze). Dodatkowo oddział wspiera czterech internistów, którzy przyjeżdżają tylko na dyżury ■ Policjanci pełniący służbę na terenie miasta Świnoujście interweniowali w dniach od 24 grudnia do 27 grudnia, 73 razy, w tym zawartych jest 9 interwencji domowych. Interwencje policjantów dotyczyły przede wszystkim zakłócania spoczynku nocnego, kradzieży, zdarzeń drogowych, osób bezdomnych a także nieporozumień pomiędzy domownikami - informuje st. post. Kamil Zwierzchowski ■ Joanna Agatowska: 180 milionów długu, które pojawi się w budżecie miasta nie może zostać przez nas zbagatelizowanie. Kredyt zaufania jednak, którym obdarzyli prezydenta mieszkańcy w poprzednich wyborach nakazuje nam zaczekać na realizację planów.Stabilność budżetu jest niewielka, musimy wszyscy mocno postarać się by go nie nadwyrężyć ■ Ryszard Teterycz: "Powinniśmy wystąpić do rządu o zmniejszenie obciążeń miasta skalą wkładu własnego miasta w budowę tunelu!" ■ Góreczny do prezydenta: "obiecywał pan prezydent bezpłatne żłobki...". prezydent do Górecznego: "jeśli chodzi o środki na realizację pana pomysłu, czy się znajdą(?)-odpowiadam: nie znajdą się!" ■ Wiesław G óreczny: "zrzucanie odpowiedzialności za utrzymanie sfery edukacji oraz ochrony zdrowia na samorząd jest niekonstytucyjne!" ■ Wiesław góreczny: "kiedyś miasto dotowało edukację finansowaną przez Państwo, obecnie Państwo dofinansowuje utrzymywane przez samorząd szkoły" ■ Najważniejszym projektem nad którym obradują radni jest propozycja budżetu miasta na rok 2020 ■ Szczegóły ograniczeń ruchu na ulicy Wojska Polskiego. We wtorek 17 grudnia 2019r. wprowadzone zostaną tymczasowe zmiany w organizacji ruchu drogowego na ulicy Wojska Polskiego. Wyłączona z ruchu zostanie połowa ulicy Wojska Polskiego na odcinku od skrzyżowania z ulicą Siemiradzkiego do skrzyżowania z ulicą Leśmiana ■ Na terenie ogródków działkowych zmarł mężczyzna. 12 grudnia około godziny 8.00 policja otrzymała zgłoszenie, że na działkach, z prawej strony (jadąc w kierunku Gartz), znajduje się mężczyzna. Nie dawał oznak życia. Policjanci wezwali pogotowie. - Zespół ratownictwa nie podejmował żadnych czynności reanimacyjnych. Mężczyzna już nie żył. Był w wieku 60 lat – mówi rzecznik pogotowia Paulina Targaszewska ■ Kolejna beczka z substancją chemiczną wydobyta z dna. Na torze wodnym Szczecin - Świnoujście oprócz obiektów zawierających w sobie materiały wybuchowe znajdowane są również pojemniki ze środkami chemicznymi. Tym razem marynarze 8. Flotylli Obrony Wybrzeża wydobyli pojemnik z nieznaną zawartością, który zostanie zneutralizowany przez wyspecjalizowane pododdziały wojsk chemicznych. Operacja została przeprowadzona w piątek, 13 grudnia ■ Dorota Mikulska traci mandat radnej. Powodem jest, niedozwolone w ustawie o samorządzie łączenie pracy radnego i ławnika sądu ■ Rząd chce zabrać miliony uzdrowiskom. Protest samorządowców. Do tej pory środki z opłaty uzdrowiskowej trafiały do budżetów gmin, które mają status uzdrowiska. Dla Kołobrzegu wyrwa w finansach wyniesie 33 mln zł, w Świnoujściu to ok. 18 mln zł. Brak konsultacji krytykował również prezydent Świnoujścia Janusz Żmurkiewicz – Nie wyobrażam sobie, żeby Świnoujście nie było uzdrowiskiem. Wolałbym, żebyśmy o tym dokumencie dyskutowali, kiedy był tworzony – mówił prezydent ■ Z każdym rokiem wzrasta liczba turystów, którzy chcą zatrzymać się w Świnoujściu. Przybywa liczba miejsc noclegowych w apartamentach. Nie wzrasta natomiast w pokojach gościnnych ■ Nożownik szalał po ulicy Kochanowskiego. Prawdopodobnie groził mieszkańcom! ■ Mordor nadciąga! Strefa płatnego parkowania wkroczy do centrum Świnoujścia ■ 14 za, 6 przeciw, jeden z radnych wstrzymał się od głosu. Projekt objęcia centrum miasta strefą płatnego parkowania ■ Jedni z najbardziej znanych w Polsce i na świecie świnoujścian Elżbieta i Krzysztof Nakliccy ofiarami wypadku. Pani Elżbieta nie żyje, jej mąż walczy o życie w szpitalu ■ Olgierd Geblewicz – „Rząd PiS zabierze pieniądze uzdrowiskom” ■ Całoroczna strefa płatnego parkowania lekiem na deficyt miejsc postojowych? 3,90 złotych za pierwszą godzinę postoju, za drugą - 4,60 zł, za trzecią - 5,50 zł. Dziś radni ustalą wielkość strefy płatnego parkowania oraz stawki, które mają w niej obowiązywać ■ Sposób „budowania po świnoujsku” polega na budowaniu nowych obiektów w bezpośrednim sąsiedztwie istniejących domów, niezgodnie z zatwierdzoną dokumentacją, w sposób zakłócający spokój mieszkańców, wywołujących hałas i zanieczyszczenie, uniemożliwiając korzystanie z istniejących domów zgodnie z ich przeznaczeniem – pisze nasza Czytelniczka ■