POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Niedziela [09.06.2019, 10:34:52] • Polska

Grill inspirowany Kurpiami – roladki z kiszki ziemniaczanej, kapusty i boczku

Grill inspirowany Kurpiami – roladki z kiszki ziemniaczanej, kapusty i boczku

fot. Organizator

Znudziła Ci się już tradycyjna kiełbasa na grillu? Znakomitą przekąską będzie kiszka ziemniaczana – bardzo popularna na Kurpiowszczyźnie. Wypróbuj wyśmienity przepis na roladki z kiszki ziemniaczanej, kapusty i boczku, a grill na pewno nie będzie nudny!

Kiszka ziemniaczana jest popularna zwłaszcza na Podlasiu i Kurpiach. Przysmak ten wywodzi się z kuchni białoruskiej. Głównym składnikiem kiszki są starte ziemniaki, przyrumieniona cebulka, boczek lub słonina – całość jest zapieczona w wieprzowym jelicie. – Kiszka ziemniaczana wyśmienicie sprawdza się na ruszcie, trzeba tylko pamiętać, żeby w połowie pieczenia ją odwrócić, aby zarumieniła się z obu stron. Dobrze też nakłuć ją widelcem, aby jelito nie popękało. Możemy podać ją w tradycyjnej formie, czyli z przypieczoną na złoto cebulką lub jako składnik bardziej wymyślnego dania. Ciekawą propozycją będą roladki z kiszki ziemniaczanej, kapusty i boczku – mówi Małgorzata Wódkiewicz ekspert Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka, producenta m.in. wyrobów dedykowanych na grilla.
Roladki z kiszki ziemniaczanej, kapusty i boczku

Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 20 minut + grillowanie
Trudność: łatwe

Składniki:
• 1 opakowanie kiszki ziemniaczanej ZM Pekpol
• 1 nieduża główka kapusty włoskiej
• 8 szerokich lub 16 węższych plasterków wędzonego boczku
• małe opakowanie śmietany 18%
• mały pęczek szczypiorku
• olej
• sól i pieprz

Jak przygotować:
Kiszkę ziemniaczaną wyciągamy z osłonki, z kapusty wycinamy głąb i ściągamy liście, blanszujemy przez 3 minuty we wrzątku.
Śmietanę doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy posiekany szczypiorek.

Kiszkę owijamy dwoma liśćmi kapusty a następnie zawijamy plastrem lub dwoma boczku. Zabezpieczamy wykałaczkami, aby boczek się nie rozplątał i grillujemy przez 15-20 minut często przewracając tak, aby boczek i kapusta się nie spaliły.

Podajemy ze śmietaną.


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Zakład Wodociągów i Kanalizacji Sp. z o.o. w Świnoujściu informuje o awarii sieci wodociągowej w ul. Granicznej przy nr. 8. Przerwa w dostawie wody do nieruchomości przy tej ulicy nastąpi na odcinku od ulicy Roosevelta do ulicy Miarki. Przewidywany termin usunięcia awarii – dziś piątek 3 lipca do godz. 15.00. ■ Zalany serwer - w szpitalu miejskim. Serwer obsługujący komputery do badań w Szpitalu Miejskim im. Jana Garduły został zalany. Stanęła praca? Awaria wydarzyła się w środę: zalaniu uległ główny serwer odpowiedzialny za komunikację wydawania zleceń na badania, dostęp do bazy danych. Sytuacja jest patowa ■ W Świnoujściu nie wprowadzono żadnej kwarantanny w obiektach/hotelach/ośrodkach - informuje Małgorzata Kapłan rzecznik prasowy WSSE w Szczecinie. Ponadto wszystkie obiekty hotelowe poinformowane są o procedurach w przypadku podejrzenia wystąpienia koronawirusa ■ Najwyższa Izba Kontroli kontroluje działania Prezydenta ■ Wyniki głosowania z 27 komisji obwodowych w Świnoujściu: Rafał Trzaskowski – 9849, Andrzej Duda – 6316, Szymon Hołownia – 3091, Krzysztof Bosak – 1192, Robert Biedroń – 625, Władysław Kosiniak – Kamysz – 371, Stanisław Żółtek – 37, Paweł Tanajno – 34, Marek Jakubiak – 29, Waldemar Witkowski – 26, Mirosław Piotrowski – 22 ■