POGODA

Reklama

Wydarzenia

Newseria • Niedziela [07.01.2018, 14:43:46] • Polska

Kawę espresso należy podawać w niewielkiej, podgrzanej ceramicznej filiżance ze stożkowym wnętrzem. Idealnie przyrządzone powinno mieć zrównoważony kwaśny oraz gorzki posmak

Sekret dobrego espresso tkwi w dobrej jakości mieszance ziaren, a także w odpowiednim sposobie parzenia. Zdaniem baristów wzorcową kawę powinno się parzyć około 28 sekund, jeżeli przyrządza się ją za krótko, dominującym smakiem jest kwaśny. Taka wersja to espresso ristretto, które jest przygotowywane krócej, żeby podkreślić właśnie kwaskowatą, cierpką nutę. Po 28 sekundach zaczynają się z kolei uwalniać gorzkawe aromaty i tak powstaje espresso lungo, czyli kawa przedłużana. Ideałem jest uchwycenie idealnego momentu pomiędzy i połączenie tych dwóch smaków, kwaśnego i goryczki, z wyczuwalnymi wszystkimi aromatami.

Espresso powstało wraz z wynalezieniem ekspresu ciśnieniowego. Za jego pomysłodawcę uważa się Angelo Moriondo. Na początku lat 20. XX w. mediolański producent Luigi Bezzera odkupił pomysł od wspomnianego wynalazcy i wprowadził kilka swoich usprawnień. Między innymi opracował sposób na pojedyncze espresso. Konstrukcja zyskała sławę na całym świecie i z biegiem czasu była dalej doskonalona. Espresso to bardzo popularny rodzaj kawy, który ma swoich miłośników na całym świecie. Wyróżnia go wyrazisty smak, intensywny aromat oraz ciemna barwa – to esencja kawy zawarta w niewielkiej porcji. Parzenie tego napoju odbywa się poprzez przepuszczenie gorącej wody pod ciśnieniem przez zmieloną kawę.

– Możemy wymienić cztery czynniki, które wpływają na jakość espresso. Pierwszym jest maszyna, czyli ekspres ciśnieniowy, który zapewnia stabilne warunki pracy. Drugim jest młynek – ważne, żeby miał on żarna oraz regulator grubości zmielenia kawy, aby wydobyć z niej najlepsze aromaty. Trzecim czynnikiem jest oczywiście kawa, czyli odpowiednio sporządzona mieszanka. Powinna być świeża, wypalana nie dłużej niż trzy miesiące wcześniej. Ostatnim czynnikiem jest osoba, czyli barista, osoba, która wszystkie czynniki wymienione wcześniej będzie łączyła w całość – mówi agencji Newseria Jan Dworak, barista Cava.

Idealna kawa to bardzo indywidualna sprawa, ponieważ każdy z nas lubi inne smaki. Prawdziwi amatorzy kawy za najsmaczniejszą mieszankę uznają Jamaica Blue Mountain o delikatnym, kwiatowym posmaku, której ziarna pozyskuje się z najwyższych partii jamajskich gór. Z kolei jedną z najrzadszych i najdroższych kaw na świecie jest Kopi Luwak, pochodząca z południowo-wschodniej Azji. Ziarna tej luksusowej kawy wydobywa się z odchodów cyweta – zwierzęcia, które zjada tylko najlepsze owoce kawowca, ale nie trawi jego nasion, a jedynie miąższ. Kopi Luwak to w 100 proc. indonezyjska arabica odznaczająca się mocnym aromatem, bogatym i ciężkim smakiem oraz gęstą, syropową konsystencją. Na podniebieniu pozostaje długi, przyjemny i czysty posmak.

Na smak kawy wpływ ma m.in. miejsce uprawy, mineralność gleby, klimat czy sposób obróbki. Przy wyborze mieszanki warto się więc sugerować informacjami, które są podawane przez palarnie. Jeżeli uznamy, że profil smakowy z jakiegoś regionu najbardziej nam odpowiada, to wtedy możemy zawęzić nasz obszar poszukiwań.

– Informacje zawarte na opakowaniu są w stanie dużo nam powiedzieć. Im więcej podanych jest parametrów związanych z uprawą tej kawy, tym jest to kawa lepszej jakości. Warto sprawdzić też, jakie ma ona certyfikaty. Patrząc na same ziarna, jesteśmy w stanie ocenić, czy wszystkie są mniej więcej całe, czy nie ma połamanych sztuk oraz czy wszystkie ziarna są mniej więcej tego samego rozmiaru oraz koloru wypalenia. Wtedy mamy pewność, że jest to mieszanka dobrej jakości – mówi Jan Dworak.

Trzeba pamiętać o tym, że ziarna powinny zostać zmielone tuż przed parzeniem, aby nie utracić walorów zapachowych. Kawę podaje się zaraz po przygotowaniu. Ma być gorąca, aromatyczna i przyrządzona ze świeżych, wysokiej jakości ziaren.

– Aby przygotować dobre espresso, warto się trzymać ustalonych parametrów. Jest to doza espresso, czyli ilość kawy, jaką potrzebujemy, dla pojedynczej dozy będzie to 7–10 g kawy, a dla podwójnej dozy 14–20 g, czas parzenia powinien wynosić od 20 do 30 sekund, a objętość espresso wynosić od 20 do 30 ml – mówi Jan Dworak.

Aby dobrze zaparzyć kawę w domu, nie trzeba mieć specjalnych umiejętności. Naprawdę dobrą kawę możemy przyrządzić również sami, podstawą jest profesjonalny ekspres lub drip i młynek do kawy.

– W ekspresach przeznaczonych do użytku domowego, mamy bardzo często ułatwioną sprawę, ponieważ one bardzo często same mielą kawę, ubijają, a my w zasadzie jesteśmy zobligowani tylko do przyciśnięcia odpowiedniego przycisku. Niemniej jednak, jeśli są to ekspresy kolbowe, to są dziś na użytek domowy takie systemy, gdzie jedyne co musimy zrobić, to odpowiednio zmielić kawę, wsypać ją i nawet nie musimy jej ubijać tamperem, bo jest już wbudowany system, który zrobi to za nas – mówi Jan Dworak.

Kawę espresso należy podawać w niewielkiej, podgrzanej filiżance ze stożkowym wnętrzem.

– Kawę najlepiej podawać w porcelanowych filiżankach – dobrze, żeby były one podgrzane, aby w momencie ekstrakcji, kiedy leci nam gorąca kawa, to ciepło nie było odbierane przez zimną filiżankę, można w tym celu wcześniej, przed parzeniem kawy, dolać do niej po prostu gorącej wody w celu jej ogrzania, również ekspresy bardzo często mają na górze podgrzewacz, w momencie gdy włączamy ekspres, on się nagrzewa, na górze wydzielane jest ciepło i filiżanka nam się podgrzewa – mówi Jan Dworak.

Prawdziwą włoską kawę po zaparzeniu pokrywa kremowa warstwa o orzechowym kolorze, która skłania się ku ciemnobrązowemu odcieniu. Zapach jest bardzo intensywny, a smak spójny i aksamitny. W przypadku kawy espresso, gdzie najbardziej interesują nas walory smakowe, warto też podawać wodę, abyśmy mogli wypłukać z ust inne smaki, które zostały pozostawione przez wcześniejsze napoje czy posiłki.


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Miejska Biblioteka Publiczna im. Stefana Flukowskiego w Świnoujściu serdecznie zaprasza na trzy wakacyjne wydarzenia literacko-artystyczne: • w dniu 29 czerwca (piątek) o godz. 17:00 odbędzie się spotkanie z aktorem Piotrem Gąsowskim, autorem bestsellerowej książki: „Co mi w życiu nie wyszło?” Prezentacja w świnoujskiej Bibliotece autobiografii Piotra Gąsowskiego będzie z pewnością wielką gratką dla wszystkich wielbicieli osoby i talentu tego wszechstronnego i uwielbianego artysty; • w dniu 3 lipca (wtorek) o godz.11:00 odwiedzi naszą Bibliotekę inny znakomity aktor (Teatr Kamienica) i twórca telewizyjny (m.in. TVP ABC, „Domisie”) - Tomasz Gęsikowski, który zaprezentuje fragmenty własnego słuchowiska z piosenkami dla dzieci pt.: „Tam gdzie mieszkają bajki”; • w dniu 6 lipca (piątek) o godz.17:00 – nastąpi otwarcie zbiorowej wystawy malarstwa Grupy art4art (art four art.), która tworzą artyści: Jadwiga Adrianowska, Ewa Kamińska Mikołajczyk, Maria Łapuć, Jerzy Łapuć. Siedzibą Grupy jest Pałac w Siemczynie. Serdecznie zapraszamy wszystkich zainteresowanych do Biblioteki Głównej przy ul. Piłsudskiego 15. Wstęp wolny! ■
■ Ostra reakcja kapitana żaglowca Kruzensztern. Za wybryk związany z duszeniem papieża, wysadził swoich kadetów na Wyspach Owczych bez pieniędzy! ■ Nikt nie mógł przewidzieć, że losy zarządu Osiedla Karsibór potoczą się w ten sposób. Z dniem 6. czerwca 2018 roku trzech członków zarządu złożyła rezygnację z pełnionych dotychczas funkcji. Z krótkiego oświadczenia możemy dowiedzieć się że przewodniczący Przemysław Witkowski, wraz z Karoliną Kasperską, która pełniła funkcję skarbnika, oraz członkiem Andrzejem Czarnasem zrezygnowali z dalszego działania w zarządzie osiedla Karsibór ■ Pożar trawy w Przytorze. Do gaszenia pożaru wysłano kilka jednostek gaśniczych. Dym jest widoczny z daleka. Dzisiaj (wtorek) po godzinie 13.00 strażacy zostali powiadomieni o pożarze trawy przy ulicy Pomorskiej. Wysłano kilka jednostek straży. Pożar jest widoczny z kilku kilometrów (z miejscowości Lubin) ■ Kowalski - nowa twarz w muzycznym świecie. Klip do najnowszej piosenki nagrywał w rodzinnym mieście Świnoujściu ■ W ramach obchodów 100-lecia Marynarki Wojennej RP świnoujscy marynarze defilowali już ulicami miasta,i składali wiązanki w miejscach pamięci narodowej. W sobotę zapraszają do portu wojennego, w niedzielę zaprezentują swoje okręty w paradzie na wodach ŚwinyW ramach obchodów 100-lecia Marynarki Wojennej RP świnoujscy marynarze defilowali już ulicami miasta,i składali wiązanki w miejscach pamięci narodowej. W sobotę zapraszają do portu wojennego, w niedzielę zaprezentują swoje okręty w paradzie na wodach Świny ■ „Fake Taxi” w Świnoujściu? Ostrą jazdę młodzieży na tylnym siedzeniu słychać było na całym osiedlu! Okres nastu lat to specyficzny czas, gdy ma się czym, ma się z kim ale nie ma się gdzie. Rozwiązanie tego problemu znalazła młoda para, która urządziła sobie naprawdę ostrą jazdę w samochodzie na jednym z osiedlowych parkingów. Niestety, jak się okazało, głośne krzyki oraz brak przyciemnianych szyb w połączeniu z godzinami szczytu, nie było zbyt dobrym pomysłem... ■ Przytór-Łunowo. Przerwa w dostawie wody. W związku z modernizacją sieci wodociągowej biegnącej pod ulicą Zalewową w najbliższy czwartek 14 czerwca 2018 r. , w godzinach 9.00 – 14.00 nastąpi przerwa w dostawie wody dla ulicy Zalewowej od Sąsiedzkiej do Szmaragdowej oraz ulicy Zarzecze. Zakład Wodociągów i Kanalizacji przeprasza za wszelkie utrudnienia. ■ Gdy nadejdzie śmierć, będziecie czekać jak owce na rzeź. Służby ze strachu nabiorą wody w usta… Jak pokazały ostatnie wydarzenia związane z marynarzem który przed śmiercią krwawił z uszu, nosa oraz wymiotował krwią, służby nie mają planu, na to jak zapewnić bezpieczeństwo mieszkańcom Świnoujścia. Co więcej, podobnie jak z katastrofą w Czarnobylu, służby mają tendencję do trzymają tajemnicy do samego końca i nie informują o najważniejszych aspektach, skazując tym samym nas i nasze rodziny na śmierć. Postanowiliśmy ujawnić, jak działają służby w przypadku zagrożenia życia mieszkańców oraz to, jak niechętnie udzielają informacji na temat zagrożenia na przykładzie zdarzenia z chorym marynarzem ■ Joanna Agatowska w programie Radio Szczecin "Rozmowy pod krawatem" na pytanie redaktora o to czy była wywierana na nią presja ze strony otoczenia prezydenta Żmurkiewicza, aby się zwolniła z OSiR, odpowiedziała, że jej zwolnienie się ma związek z tym, że musi poświęcić dużo czasu na przygotowanie kampanii ■ Wielka awantura na warszowskim „Placu Pigalle”. Zaczęło się od kobiety, skończyło na polsko-ukraińskiej bójce. Podczas interwencji służby zatrzymały 8 mężczyzn narodowości ukraińskiej, zaś pogotowie zabrało do szpitala 5 mieszkańców Warszowa. Poza tym policjanci ze strażą graniczną przetransportowali obywateli Ukrainy na posterunek policji, gdzie odbyło się dokładne sprawdzanie dokumentów i stanu trzeźwości sprawców ■ To był nieprzemyślany chuligański wybryk”-kapitan żaglowca Kruzensztern przeprosił za profanację pomnika Jana Pawła II Kapitan rosyjskiego żaglowca „Kruzensztern” zdecydowanie potępił zachowanie marynarzy, którzy dopuścili się zbeszczeszczenia popiersia Jana Pawła II. Informację ze zdjęciem otrzymanym od czytelnika opublikowaliśmy na portalu iswinoujscie.pl. Kapitan żaglowca z kolei swój list w tej sprawie skierował do „mieszkańców Świnoujścia, obywateli Polski i katolików na całym świecie” ■